در سالهاي اخير بودجه شركتهاي دولتي به دليل حجم بالاي آن، بيش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. همين موضوع باعث شده بعضاً گزارش هاي مختلفي درخصوص بودجه اين شركتها توسط رسانه ها و سياست گذاران بيان شود كه برخي از آنها ميتواند ناشي از عدم شناخت كامل اين بخش از بودجه باشد.
لذا هدف شرکت حسابداری ، مالی و مالیاتی از اين گزارش، ضمن بيان مقدماتي درخصوص بودجه شركتهاي دولتي، اصلاح برخي تصورات نادرست در اين زمينه است. در همين راستا تلاش شده كه گزارش تا حد امكان ساده باشد
بودجه يك شركت در اصل منعكس كننده رقم گردش مالي يا حجم عمليات شركت در يك سال خاص بوده و به لحاظ ماهيت با بودجه ساير دستگاه هاي اجرايي متفاوت است. لذا مقايسه بودجه شركتهاي دولتي با بودجه ساير دستگاه هاي اجرايي و حتي جمع نمودن آنها اساساً بي معناست از سوی دیگر 40 درصد بودجه شركتهاي دولتي صرفاً از جنس حسابداري بوده و مابه ازاي آنها مبلغي در عمل خرج نمیشود (داراي ماهيت هزينه واقعي نيستند). لذا اين تصور كه بودجه شركتهاي دولتي سه برابر منابع عمومي است در حقیقت تصور دقيقي نيست. همچنين بايد توجه داشت كه امكان ايجاد منابع درآمدي قابل توجه براي دولت از محل صرفه جويي در كل هزينه ها تصوري دور از واقعيت است. البته بديهي است كه اين موضوع به معناي بي اهميت بودن صرفه جويي و افزايش كارايي ، شركتهاي دولتي در اين شركتها نيست .
کارشناسان شرکت حسابداری بیان می دارند در زمينه نقش مجلس شوراي اسلامي در بررسي بودجه شركتهاي دولتي بنا به دلايل متعدد، عايدي قابل توجهي براي دخل و تصرف مجلس در ارقام ريز بودجه شركتهاي دولتي، قابل تصور نيست ليكن مجلس شوراي اسلامي ميتواند با استفاده مؤثر از ظرفيت ماده 182 آيينن امه داخلي مجلس، نقش نظارتي خود را در اين حوزه ارتقا دهد.
اکثر مردم دیدگاهشان از بودجه، یک بودجه عمومی خانوار است، با مقدار مشخصی از پول و اینکه چقدر باید به هزینه های مختلف اختصاص داده شود. این سیستم معمولا برای افراد مناسب است، اما در دنیای کسب و کار بودجه بندی شرکتها Corporate budgeting فرآیندی دشوار تر است. تعیین اینکه چقدر صرف هزینه های مختلف شود تنها نیمی از کار است. نیم دیگر این است که یک شرکت بتواند به طور موثر بودجه خود را در جایی با عملکرد بهینه هزینه کند. همچنین صرف نظر از نوع کسب و کار، توانایی سنجش عملکرد با استفاده از بودجه، موضوع حیاتی در دنیای کسب و کار است.که کارشناسان شرکتهای حسابداری و مالی در این مورد میتوانند کمک شایانی به کسب و کار شما کنند .
بودجه بندی شرکتها Corporate budgetingبخشی مهم در راستای نظم مالی و مدیریت در هر کسب و کاری است.
همچنین اکثر شرکتهای بزرگ در جهان از بودجه tbudgeانعطاف پذیر استفاده می کنند. و شما می توانید مطمئن باشید که دلیل خوبی برای آن وجود دارد. درک بودجه انعطاف پذیر می تواند به شما کمک کند که اطلاعات زیادی را از طریق تجزیه و تحلیل واریانس های بدست آورده و از آن برای تحلیل و بهینه سازی بخش های مختلف شرکت استفاده کنید.
در یک بودجه انعطاف پذیر، هزینه های متغیر و هزینه های ثابت اجزای اصلی آن را تشکیل میدهند که به طور معمول، هزینه ثابت بین بودجه های استاتیک و انعطاف پذیر تفاوت نمی کند.تقریبا هر کسی از بودجه tbudgeدر فرم های مختلفی استفاده می کند. از بودجه خانوار تا بودجه های دولتی چند میلیارد دلاری، یک وسیله کاملا جهانی هستند.
بنابر توصیه مشاوران شرکت خدمات مالی برای داشتن کسب و کاری هدفمند داشتن بودجه tbudgeهدفمند امری ضروری میباشد بودجه به عنوان یک نقشه راه برای مدیران کسب و کارها و همچنین نقطه مقایسه در پایان دوره عمل می کنند. پس چگونه بودجه ها کار می کنند، و چگونه می توان آنها را برای ارزیابی یک کسب و کار مورد استفاده قرار داد؟ در این مقاله سعی کردیم بودجه بندی شرکتها Corporate budgetingرا معرفی کنیم و به شما چگونگی استفاده ازبودجه بندی شرکتها Corporate budgetingرا نشان دهیم .
نوشته شده توسط شرکت حسابداری آینده سازان فراز کام
برچسب ها: بودجه شرکت حسابداری مالی مالیاتی مشاوره
هم اکنون در جهانی زندگی میکنیم که هر روز فناوری با سرعت بسیار زیاد در حال حرکت میباشد . پس کسب و کارها هم باید با سرعت بیشتری حرکت کنند تا از مسیر توسعه و پیشرفت عقب نمانند، مشاوره مالیاتی تخصصی و حرفه ای ازموارد لازم و ضروری برای کارفرمایان و شرکت ها و تعاونی ها میباشد . طبق نظر موسسه حسابداری بهرهمندی از مشاوره مالیاتی برای تمامی افراد حقیقی و حقوقی امری مهم و ضروری میباشد، برای پاسخگویی به پرسش های زیر با موسسه مالیاتی آینده سازان فرازکام همراه باشید، پس بهتراست که حل مشکلات و مسائل مالیاتی را به افراد متخصص و با تجربه واگذار کنیم . کارفرمایان به دلیل نداشتن دانش های کافی از قوانین و مقررات جدید مالیاتی در دام مالیات و جرایم مالیاتی سنگین میافتند
ادامه مطلبطبق نظر کارشناسان شرکت مالی صادرکنندگان می بایست حداقل ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات خود را به صورت حواله ارزی و حداکثر ۲۰ درصد آن را به صورت اسکناس در بازار ثانویه به بانکها و صرافی های مجاز به فروش برسانند.
ادامه مطلبتراکنش های بانکی که در سال ۱۳۹۴ انجام شده است با جمع گردش بستانکار بررسی شده کمتر از پنجاه میلیارد ریال که تاکنون مورد رسیدگی واقع نشده است، مشمول رسیدگی مالیاتی نمی باشد
ادامه مطلب