دارنده چک بی محل می تواند با انتخاب یکی از طرق ذیل وجه نقد چک را مورد مطالبه قراردهد
1- صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت با اخذ گواهی عدم پرداخت که در آن تطابق امضا صادرکننده چک توسط بانک گواهی شده باشد.
2- شکایت کیفری به دادسرا و تسلیم داد خواست مطالبه وجه
3- ثبت در سامانه صیاد
وقتی چکی را دریافت میکنید باید از طریق سامانه صیاد استعلام بگیرید
تعقیب کیفری چک
وجوه محل ( نقد یا اعتبار قابل استفاده ) الزام قانونی است و در صورتی که چک به هر علتی از طرف بانک صادرکننده چک برگشت شود و به عبارتی چک بی محل باشد صادرکننده چک علاوه بر مسئولیت مدنی ، مسئولیت کیفری نیز خواهد داشت .
اخیرا بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به علت استحکام بخشیدن به مبانی حقوقی و کیفری چک و جلوگیری از صدور چکهای بی محل ، مقررات دقیق و ضمانت اجرایی صحیح تر پیش بینی گردیده است .
طبق قانون مجازات تخلف از ماده 3 قانون صدور چک را ، به حبس تعریزی از شش ماه تا دوسال و بر حسب مورد جزای نقدی معادل یک چهارم وجه چک یا یک چهارم کسر موجودی پیش بینی نموده است .
اما گاهی اوقات طبق شرایطی شکایت کیفری چک علیه صادر کننده پذیرفته نمیشود
کارشناس موسسه حسابداری این شرایط را به تفضیل خدمت شما عزیزان توضیح میدهد.
طبق ماده 11 قانون صدورچک
1- در صورتی که دریافت کننده چک تا شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه نکند یا مدت شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت ننماید ، دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت .
2- وقتی بعد از شکایت کیفری ، شاکی چک را به فرد دیگری بدهد و یا اینکه حقوق خود را نسبت به چک به هر نحوی به دیگری واگذار نماید شکایت کیفری موقوف خواهد شد.
3- فردی که چک پس از برگشت از بانک به وی منتقل گردیده ، حق شکایت کیفری نخواهد داشت مکر آنکه انتقال قهری باشد طبق نظر کارشناس موسسه مالی در مورد 3 میتوانیم ارث را مثال بزنیم .
گاهی اوقات وجه چک به هر علتی از علل مندرج در ماده 3 قانون صدور چک پرداخت نگردد بانک باید در برگ مخصوصی که مشخصات چک و هویت و نشانی کامل صادرکننده در آن ذکر شده باشد که البته توجه کنید به علت قانون جدید چک تمامی این موارد در سامانه صیاد موجود میباشد که افراد میتوانند از طریق موبایل بانک یا اینترنت بانک وارد سامانه صیاد شوند. علت یا علل عدم پرداخت راصریحا قید و آن را امضا و مهر نموده و به دارنده چک تسلیم نماید .
بانک باید در برگ مزبور مطابقت امضا صادرکننده با نمونه امضا موجود در بانک در حدود عرف بانکداری و یا عدم مطابقت آن از طرف بانک تصدیق میشود. بانک باید برگشت چک را به صادرکننده چک اطلاع دهد به همین منظور فورا نسخه ای از گواهی نامه را به آخرین نشانی صاحب حساب باید ارسال کند .
اگر موجودی حساب صادرکننده چک در بانک کورد نظر از مبلغ چک صادرشده کمتر باشد به تقاضای دارنده چک بانک باید مبلغ موجود در حساب را به دارنده چک بپردازد و چک مزبور نسبت به مبلغی که پرداخت نگردیده است بی محل محسوب و گواهینامه بانک در این مورد برای دارنده چک جانشین اصل چک خواهد بود.
طبق بخشنامه شماره 1859/35 مورخ 3/12/1370اداره نظارت بر امور بانکهای بانک مرکزی ، تکلیف قانونی بانک ها در مورد افتتاح حساب جاری و حساب جاری درگیر به شرح ذیل است :
1- طبق بخشنامه شماره 83101 گذشت 10 روز از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت و محرومیت صاحب حساب درگیر از دریافت دسته چک جدید ، فقط در صورت تامین وجه چک بلامحل و یا ارائه ضمانت کتبی دارنده چک ، پس از گزارش به بانک مرکزی و رفع سو اثر چک برگشتی از طرف بانک مزبور ارائه دسته چک جدید امکان پذیر خواهد بود .
2- اگر فردی مبادرت به صدور چک یک فقره چک بی محل بنماید به خواست دارنده چک منجر به گواهی عدم پرداخت به علت نبود موجودی یا کسر موجودی شود از اعطای چک به صاحبان این حسابهای جاری خودداری میشود.
البته توجه داشته باشید اگر صاحب حساب در مدت 10 روز از تاریخ صدورچک گواهینامه عدم پرداخت وجه لازم را تامین نماید و رضایت نامه دارنده چک به بانک ارسال شود شامل بند 2 نمیشود
شرایط رفع سو اثر از سوابق چکهای برگشتی
برای کسب اطلاعات بیشتر در هر ساعات شبانه روز میتوانید با کارشناسان موسسه حسابداری در شبکه های مجازی در ارتباط باشید .
نوشته شده توسط شرکت حسابداری آینده سازان فراز کام
شرکت حسابداری در شهرستانها و تهران مالی چک برگشتی قانون جدید چک
شرکتهایی که نمیتوانند یا نمیخواهند به تعهدات قانونی خود در برابر اعتباردهندگان عمل کنند دو گزینه اصلی پیش رو دارند: انحلال یا تجدید ساختار مالی.
ادامه مطلبفاکتورهای مختلفی وجود دارند که بر روی میزان حق الزحمهای که حسابداران دریافت می کنند اثرگذار هستند اما قبل از اینکه به این عوامل مهم بپردازیم، دو فاکتور بسیار مهم مربوط به خود شرکت ها و سازمان های مختلف می باشد که بر روی میزان دستمزد دریافتی این افراد اثر می گذارد
ادامه مطلبشرکت ها و اشخاص حقوقی مکلف اند در مهلت مقرر اظهارنامه های مالیاتی یک سال مالیاتی خود را به اداره امور مالیاتی محل ارسال کنند، پس از ارسال اظهارنامه های مالیاتی، اداره امور مالیاتی مکلف است اظهارنامه مودیان مالیات بر درآمد را در مورد
ادامه مطلب